Löytyy blogeja (toisin kuin muut kurssilaiset löysin omani sekä muita kaekenlaesia blogeja), blogilistoja, kirjastowiki, luentoja, ... etsittäessä kurssimme nimellä Googlessa. En ollut tutustunut muistaakseni vielä tuohon monipuoliseen tarkennettuun hakuun. Sitä voisi käyttää melko monella tavalla tiettyjä juttuja hakien. Tämä kurssi on ollut todella hyödyllinen tällaiselle "kotiäidille". Pysyy vähän perillä, mitä työelämässä tapahtuu. Olen ajatellut jatkavani bloggaamista ja näiden asioiden tutkimista.

Selasin läpi kaikki blogimerkintäni ja osan kommenteista muistin virkistämiseksi. Hahmottuu kokonaisuus jotenkin. Mieleen nousi monta asiaa joita voisi käydä läpi vielä. Verkkoturvallisuus ja -minä sekä yleensä asioihin syvällisempi perehtyminen. Kurssi on avannut uuden portin minulle...

------

Miten vähentää kirjastohenkilökunnan vastustusta uusia työvälineitä ja sosiaalista webiä kohtaan - kommentteja Sheehanin artikkelista ja sen kommenteista.

Jos ymmärsin oikein Andrea Mercadon viestistä:
"As a matter of fact, I think the only real way is to start bringing in new media folks as well as users of different flavors to help librarians really understand what's going on. User-centric design and use of social networking isn't just about *being* in Rome, but also doing as the Romans do, even if it's different from what we do."

Tämä herätti monenlaisia ajatuksia. Nykyään resurssipulan kanssa painivat kirjastot kauhistuvat tästä, mutta näin se on: Kirjastotyö ei voi olla pelkästään perustyötä; laita hyllyyn, lainaa, palauta jne. Kirjaston ideologia on laajasti ilmaistuna tarjota tietoa ja elämystä tarpeeseen; tiedostettuun tai tiedostamattomaan. Ja kohderyhmänä vaatimattomasti kaikki kuntalaiset. Nyt kirjastonkäyttö on vähentynyt. Asiakkaat näyttäisivät katoavan nettiin. Sinne on mentävä perässä ja valittava kohderyhmä. Mutta ei tarvitse pelätä että sinne katoaisi kokonaan. Fyysinen kirjastotalo ei katoa minnekään eikä kirjasto olohuoneena. Tarpeita on monenlaisia vaikka osa ei kotoansa paljon hievahdakkaan :) Tiedon tarve ei katoa mihinkään. Työkalut muuttuvat. Ovathan ne muuttuneet koko kirjaston historian ajan. Nyt vain yhä tihenevään tahtiin. Eikä kannata puhua säkistä tai siitä kuka sitä kantaa ja minne vaan avattava säkki ja tutkittava sen sisältö. Väittäisin että kirjastotyöstä saa yhä mielenkiintoisemman ja "tuottavammankin", kun on aktiivinen ja kokeilee ja valitsee itselleen sopivimmat työkalut. Mikä on sinusta itsestäsi mielenkiintoista voi olla monen muunkin mielestä. Luota itseesi. On hyväksyttävä mahdollisuus että ne VOIVAT helpottaa työntekoa ja SAATTAVAT tuoda lisäarvoa työlle. Joskus jopa puuhastelulta vaikuttava työ saattaa poikia jotain hienoa juuri kirjaston ideologiaan sopivaa. Peliin vähän uskallusta, mitä meillä on menetettävää.

Kurssin siemenet valuivat hedelmälliseen maaperään, mutta pelkään arkitodellisuuden huuhtovan oraat mennessään. Ei pelkästään tuo suuri resurssipula vaan myös monenlaiset arjen kiemurat sekä monenlaisena kukkiva vastustus kaikkea uutta kohtaan. Myös minussa itsessäni.

-----

Miten kirjastoissa hyödyntää näitä tällä kurssilla opetettuja asioita?

Rss-lukija on yksi hyödyllisimmistä, pelkään vain että moni tärkeä jää seuraamatta kun tekniikka ei tue. Toivottavasti olen väärässä. Samaa pelkäsi Hannakin kirjoituksessaan. Hyväkäs taas oli saanut sen paremmin haltuun.

Delin on tärkeä, kirjanmerkit ovat samassa paikassa. Työssä sitä hyötyy vielä enemmän. Kuten jo tuumasin aiemmin.

Wikit käyttöön ilman muuta, kun vain sais muut mukaan. Ja todellista sisältöä luomaan. Kun jotenkin sais sen käytön lähtemään omaehtoisesti. "Tää on sun omaksi parhaaksi." Ehkä wikin arvo onkin jo huomattu, kun palaan työelämään. Reetta muistutti tuosta isosta kirjastokimpasta. Meinasi unohtua kokonaan. Sellainen oma kimppawiki meillekin tarvitaan.

Työelämä näyttää mitä se tarvitsee. Mikään työkalu ei voi toimia itsestään. Tarvitaan sisältö, johon sitä voi käyttää. Myönteinen asenne ja kiinnostus uusia asioita kohtaan on elämän tärkeimpiä lähtökohtia ja sopii myös tähänkin aiheeseen. Jään pohtimaan itseäni kirjaston asiakkaana. Sillä tavoin ehkä löydän uusia keinoja kehittää työtäni.